Fördelar och nackdelar med dropshipping

Dropshipping har många fördelar gentemot att köpa produkter i ”bulk”. Affärsmetoden gör även starten av en webbutik betydligt enklare och roligare. Men innan man bestämmer sig för att börja med dropshipping är det viktigt att veta dess styrkor och begränsningar.

Innan vi går igenom fördelar och nackdelar med dropshipping vill vi påpeka att det viktigaste med dropshipping är att hitta en grossist som du känner dig säker att göra affärer. En pålitlig grossist kan göra vissa nackdelar till fördelar men det kan även bli tvärtom om du gör affärer med en opålitlig leverantör.

Fördelar med dropshipping

Ingen investering

Om inte webbutiken skulle gå som tänkt eller intresset för webbutiken har svalnat så förlorar du inga pengar. Med dropshipping behövs ingen investering i produkter då du köper in varan efter att du har sålt den till en kund.

Inget lager

Entreprenörer som har erfarenhet av att köpa in produkter till eget lager eller håller på med det nu vet vad vi pratar om. Du slipper hyra, skicka produkter, inventering, hålla i ordning eller ha produkterna i garaget eller sovrummet. Du sparar massor med tid som kan läggas på viktigare saker som kan ta din webbutik framåt.

Enkelt att komma igång

Är det första gången man startar en webbutik eller driver den som hobby är tiden knapp och kunskapen begränsad till en början. Dropshipping lägger över ansvaret och många tidkrävande och komplicerade uppgifter på leverantören.

Mindre utgifter

Som vi tidigare nämnde är det en fördel att inte ha ett eget lager. Eftersom investeringen är liten och att man slipper ett eget lager blir utgifterna för företaget betydligt mindre. En webbutik som använder sig utav dropshipping kan ha fasta utgifter på så lite som 300 kr i månaden.

Fler produkter i din webbutik.

Använder du dig utav dropshipping behöver du inte oroa dig för att produkter som du köpt in till din webbutik för dyra pengar inte ska sälja. Du köper endast de produkter som du redan har fått betalt för.

Nackdelar med dropshipping

Sämre marginaler

Återförsäljare som har ett eget lager köper in stora mängder produkter till skillnad från med dropshipping. Detta gör att grossisten inte tjänar lika mycket på dig per order och därför blir marginalerna lite sämre.

Inventeringproblem

Dropshipping innebär som tidigare nämnt ingen inventering vilket sparar mycket tid. Men du måste fortfarande hålla koll på om din grossist har produkten i lager eller om den är slutsåld så du inte säljer produkter som inte finns. Det finns komplexa system för att synkronisera lagerstatusen med din webbutik men det är inte alla dropshippers som erbjuder detta.

Leverantören gör fel

Skulle något fel hända är det du som får ta på dig skulden eftersom kunden har köpt produkten av din webbutik. Även de bästa grossisterna kan göra fel men oseriösa leverantörer kommer ge dig mycket huvudbry. Vårt bästa tips för att undvika detta är att välja leverantörer noggrant.