6 tips för att hitta seriösa dropshippers

Dropshipping innebär ett stort ansvar och tillförlit på webbutikens leverantör. Det är grossisten som lagerhåller, paketerar och skickar iväg produkten till slutkund.

Det är inte designen på webbplatsen, antalet produkter eller marknadsföring som är det viktigaste i starten av en webbutik med dropshipping. Det viktigaste är att hitta en leverantör av kvalité. Som webbutiksägare vill man vara säker på att ens grossist levererar ordern i tid och snyggt förpackad till slutkunden för att på så sätt bygga en positiva kundrelation.

Men hur vet man att en grossist är pålitligt? Vi vet, många leverantörer har omoderna webbplatser men detta säger egentligen inte speciellt mycket om de är en bra samarbetspartner eller inte. Det finns andra sätt att säkerställa att leverantören är pålitlig. Nedan går vi igenom tips som man kan använda sig av när man letar efter leverantörer.

Enkla tips när du väljer dropshipper

Kontakta grossisten

Det bästa sättet för att få en snabb uppfattning om en leverantör är att ta kontakt via telefon eller e-post. Får du inte svar inom ett par dagar eller inget svar alls är det bäst att se sig om efter en ny grossist. Det är viktigt att få snabb support om något skulle gå fel.

Frågor som du kan ställa till leverantören vid din första kontakt är:

  1. Vad erbjuder ni för garanti?
  2. Hur fungerar återbetalning?
  3. Vem betalar för skatt och import?

En seriös grossist har alltid en ”Kontakta oss” eller liknande sida. Dubbelkolla alltid så att informationen är korrekt. Du kan kopiera in adressen på Google Maps och se hur området ser ut och ofta kan du se om ett företag är registrerat på adressen.

Betalningsmetoder

Lite mer otippat är att du kan få en uppfattning om en grossist genom betalningsmetoderna de erbjuder. Detta gäller främst leverantörer ifrån utlandet och hur de vill ta betalt kan avslöja om de försöker lura dig. De säkra betalningsmetoderna är genom kreditkort eller PayPal. Då kan man kräva pengarna tillbaka om varan inte kommer fram eller om det är något annat fel. Vill leverantören att du ska betala via banköverföring eller Western Union kan detta vara ett varningstecken. Blir något fel eller leverantören försöker lura dig så kan du inte kräva pengarna tillbaka.

Tänk dock på att leverantörer ifrån Kina använder ofta sig av banköverföring eller Western Union. Detta är standard i Asien och behöver inte betyda att grossisten är oseriös, men då är extra viktigt att du är säker på att grossisten är tillförlitlig.

Företagsinformation

Om leverantören är svenskt kan du gå in på Allabolag och se mer detaljerad information om företaget. Det är extra viktigt att kolla så de är F-skatt och momsregistrerad.

Domän

En ”falsk” dropshipper bytar domännamn ofta eftersom domänen får dåliga omdömen. På Whois kan du se hur länge domänen har varit registrerad. Har domänen varit registrerad i mer än 2 år är detta ett bra tecken eftersom då borde det finnas omdömen om företaget på internet.

Recensioner från tidigare kunder

En sökning på ”domännamn.com reviews” kan ge dig en snabb uppfattning om vad andra som har köpt ifrån företaget tycker om dem. Har företaget dåliga omdömen brukar detta oftast komma upp bland de första sökresultaten. Ett dåligt omdöme borde inte stoppa dig ifrån att göra affärer med leverantören. Men om klagomålen är återkommande borde du fortsätta leta efter den perfekta leverantören.

Beställ en testprodukt

Du kan även köpa en produkt som test ifrån leverantören. Detta är en mycket bra metod för att säkerställa att din grossist är tillförlitlig. Nr du får hem produkten ser du om det är bra paketerat, produkten är av bra kvalitet och att de håller leveranstiden.