Så installerar du Wordpress på domän och lokalt

Så du har bestämt dig för att skapa en webbutik med Wordpress. Innan du lanserar din nya webbutik behöver du först utveckla webbplatsen. Wordpress gör detta mycket enkelt. I denna artikel går vi igenom två olika sätt för att åstadkomma detta.

Alt 1: Utveckla webbplatsen på din domän

Det enklaste sättet att installera Wordpress och utveckla webbplatsen via ditt webbhotell. Detta måste göras för att användare ska kunna besöka din webbplats. Webbhotell gör det enkelt för oss att installera Wordpress på din domän med den berömda ”one click installer”. Då varje webbhotells kontrollpanel ser olika ut går vi inte igenom i denna artikel hur du gör detta.

Efter att installationen av Wordpress är klar, vilket sker automatiskt, installerar du ett tillägg som visar ett meddelande att din webbplats är under utveckling. På detta sätt kan obehöriga användare inte använda din webbplats när den är under konstruktion.

Alt 2: Utveckla webbplatsen på lokal server

Det andra alternativet är att installera Wordpress på din lokala server. Detta innebär att endast personer ifrån din dator får tillgång till webbplatsen när du utvecklar den. Du får sedan flytta över webbplatsen till Wordpress installationen på din domän. Nedan visar vi hur du sätter upp Wordpress på en lokal server

Innan vi sätter igång behöver ladda ner två program.

  • Wordpress. Gå till Wordpress webbplats och ladda ner den senaste versionen.
  • MAMP. Gå till MAMPs webbplats och ladda ner den senaste versionen för ditt operativsystem.

Skapa en databas

  1. Det första du bör göra är att starta upp MAMP och klickla på ”Open start page”. Du bör då ser användarnamn och lösenord till din server.
  2. Ovanför inloggningsuppgifterna står det phpMyAdmin, klicka på den så kommer du in i databasen.
  3. Klicka sedan på ”New” i sidopanelen och lägg till en databas som heter ”Wordpress”.

Installera Wordpress på servern

Din Wordpress installation bör nu vara i mappen ”Hämtade filer” eller liknande och du ska dra den mappen till ”C:/MAMP/htdocs”.

Kontrollera att Apache Server och MySQL Server lyser grönt inne i MAMP programmet. Dessa måste vara igång för att nästa steg ska fungera.

Öppna upp din webbläsare och skriv localhost/wordpress i adressfältet. Du bör nu komma till installationen av Wordpress där du börjar med att välja språk. Nästa steg är att skriva in databasuppgifter vilket bör vara samma som i bilden nedan.

Databas

Efter att du fyllt i dina uppgifter så bör din installation av Wordpress på en virtuell server vara klar. Du kan logga in på din nya webbplats genom att skriva ”localhost/wp-admin” i adressfältet och ange uppgifterna som du skrev i Bild 2.