Så hanterar du returer med dropshipping

Returer inom e-handel är vanligt och kan bero på många anledningar. Vare sig man använder dropshipping eller inte så kommer det hända. I denna artikeln går vi igenom hur man som webbutiksägare kan hantera returer med dropshipping.

En webbutik som har ett eget lager kan enkelt ta emot returer från kunder. Men då hela affärsmodellen med dropshipping grundas på att återförsäljaren inte har ett eget lager måste produkten returneras till grossisten. Detta gör returer med dropshipping liter mer komplicerat än vanligt. Innan man väljer en leverantör som erbjuder dropshipping bör man läsa igenom grossistens retur policy och kontakta dem om du har några frågor.

Utifrån detta bör återförsäljaren sätta ihop en egen retur policy och göra en plan för hur webbutiken ska hantera returer. Nedan går vi igen två alternativ du kan använda dig av vid returer med dropshipping.

Returer med dropshipping

Ta själv emot returer

Alla kunder som vill returnera beställningar skickar varorna hem till dig. Detta kan uppnås genom att leverantören lägger ner en retursedel med återförsäljarens adress vilket blir det smidigaste sättet när man hanterar returer med dropshipping.

När en ny kund köper samma produkt så skickas den tidigare returnerade varan istället för att lägga en beställning hos grossisten. Detta är inte dropshipping, men som sagt det smidigaste sättet.

Grossisten tar hand om returer

Alla returer skickas tillbaka till leverantören. Det bästa sättet för detta alternativet är att leverantören lägger ner en retursedel med sin egen adress i paketet och kontaktar dig sedan om de skulle få tillbaka en retunerad vara.

Returavgiften

För att en webbutik ska hålla sig flytande, precis som vilket företag som helst, är det viktigt att bygga kundrelationer. Låt inte en kund få hem sin order för att sedan upptäcka att de får betala för returen själv om de inte är nöjda. Den kunden kommer med största sannolikhet inte att lägga fler beställningar i din webbutik. Med andra ord, vårt tips är att alltid betala för returer.