Vad är Wordpress och hur fungerar det?

Du behöver inte vara webbutvecklare för att ha hört talas om Wordpress. Plattformen som grundades år 2003 var från början tänkt som ett verktyg för bloggar men har sedan starten snabbt växt och driver idag över 70 miljoner webbplatser.

Vad är Wordpress?

Men vad är Wordpress egentligen? Man kan säga att det är en programvara för webbpublicering eller CMS (content management system). Det tar bort alla svåra uppgifter med att skapa en webbplats. Du behöver inga kunskaper inom varken programmering eller design, allt det är redan färdigt och du kan använda dig utav din muspekare för att implementera funktioner till din webbplats.

Med hjälp av teman och tillägg lägger du till design och funktioner utan att skriva någon kod. En av anledningarna till att Wordpress har blivit så stort är att nybörjare inom webbutveckling kan skapa en webbplats gratis och på en väldigt kort tid.

Hur fungerar Wordpress

Teman

Det mest grundläggande för varje webbplats är HTML och CSS. Det är HTML som skapar strukturen av webbplatsen med hjälp av CSS designar man sedan strukturen. Alla webbplatser på nätet använder sig utav dessa två språken. Är du nybörjare inom webbutveckling kan du pusta ut, du behöver inte lära dig dessa språken, det är därför det finns teman.

Teman skapas av Wordpress community. Webbutvecklare skapar koden och lägger upp den för allmänheten som du sedan kan använda dig utav. Du kan alltså installera en mall med färdig design som utgör grunden för din webbplats utan att behöva skriva någon kod.

Teman

Tillägg

Så tema utgör grunden för din webbplats. Men för att skapa en dynamisk webbplats behöver du även funktioner. Precis som med teman så är tillägg färdig kod som du installerar och aktiverar med muspekaren. Vill du ha ett kontaktformulär på din webbplats så laddar du ner ett tillägg.

Tillägg

Häng med i fortsättning av vår guide så visar vi dig steg för steg hur du enkelt kan skapa en webbutik med din muspekare.